بهترین دنده دوچرخه برای سربالایی، وقتی زنجیر دوچرخه روی چرخ دنده کوچک جلو و چرخ دنده بزرگ عقب (خورشیدی بزرگ) قرار میگیرد، با کمترین فشار به ماهیچههای پا میتوانید در مسیرهای سربالایی ادامه دهید. این تنظیمات به شما اجازه میدهد تا با کمترین مقاومت پدال بزنید، اما در عوض، سرعت پیمایش پایینتری خواهید داشت. در مقابل، برای مسیرهای کفی و سرازیری، بهترین حالت زمانی است که زنجیر روی چرخ دنده بزرگ جلو و چرخ دنده کوچک عقب قرار میگیرد. این تنظیمات در بهترین مارک دوچرخه دنده ای جهان به دوچرخهسوار اجازه میدهد تا با توجه به دور پا، بیشترین سرعت را تجربه کند.
تاریخچه دوچرخههای دندهای
دوچرخهها از زمان نخستین طرحها تا امروز تغییرات زیادی را تجربه کردهاند. از دوچرخههای سادهتری که پدال نداشتند و با گذاشتن پا بر روی زمین حرکت میکردند، تا دوچرخههای دندهای پیشرفته امروزی، تکنولوژی دوچرخهسازی به شکل چشمگیری تغییر کرده است.
دوچرخههای دندهای در سربالایی
دوچرخههای دندهای توانایی تنظیم دندهها را به دوچرخهسواران میدهند. انتخاب دنده مناسب میتواند تأثیرگذار باشد. برای جلوگیری از خستگی در مسیرهای سربالایی، بهتر است از دندههای کمتر استفاده کنید تا نیاز به رکابزدن کمتر شود. از این رو بهترین دنده دوچرخه برای سربالایی دنده های سبک و کم است. حال که با بهترین دنده در مسیرهای مختلف آشنا شدید برای اینکه بدانید دوچرخه دنده ای سایز 27.5 بخرم یا 29 با ما همراه باشید.
چه زمانی دنده دوچرخه را عوض کنیم؟
تعویض دندههای دوچرخه در زمان مناسب، به شما کمک میکند تا با کمترین تلاش، بیشترین بهرهوری را در مسیرهای مختلف داشته باشید. در اینجا به چند موقعیت که باید دنده دوچرخه را تغییر دهید، اشاره میکنم:
1. زمان شروع حرکت یا افزایش سرعت
- در شروع حرکت یا زمانی که قصد دارید سرعت خود را افزایش دهید، از دندههای پایینتر (دندههای سنگینتر) استفاده کنید. این کار به شما کمک میکند تا با قدرت بیشتری رکاب بزنید و شتاب بگیرید.
2. هنگام سربالایی
- هنگام صعود به تپهها یا شیبهای تند، جهت تعیین بهترین دنده دوچرخه برای سربالایی، دنده را به سمت پایینتر تغییر دهید (دندههای سبکتر). این کار باعث میشود رکاب زدن آسانتر شود و فشار کمتری به عضلات وارد شود.
3. هنگام سرپایینی
- در مسیرهای سرازیری، میتوانید دندهها را به سمت بالاتر (دندههای سنگینتر) تغییر دهید تا از سرعت اضافی بهره ببرید و کنترل بیشتری داشته باشید.
4. زمان تغییر سرعت ناگهانی
- اگر نیاز دارید به سرعت سرعت خود را کاهش یا افزایش دهید، با توجه به شرایط، دنده را به بالا یا پایین تغییر دهید تا تطابق بیشتری با شرایط مسیر و سرعت دلخواه داشته باشید.
5. در مسیرهای هموار
- در مسیرهای صاف و بدون شیب، معمولاً از دندههای متوسط استفاده کنید تا بتوانید با کمترین انرژی، با سرعت ثابت رکاب بزنید.
6. زمانی که رکاب زدن سخت یا خیلی آسان است
- اگر احساس میکنید رکاب زدن خیلی سخت شده است، دنده را به پایینتر تغییر دهید. اگر خیلی آسان شده است و نیاز به تلاش بیشتری دارید، دنده را به بالاتر تغییر دهید.
نکات اضافی تعویض دنده:
- تعویض دندهها در حین رکاب زدن: همیشه هنگام رکاب زدن دنده را عوض کنید، اما فشار روی پدالها را کاهش دهید تا دنده به نرمی تغییر کند.
- پیشبینی تغییرات مسیر: قبل از رسیدن به شیبها یا تغییرات دیگر در مسیر، دنده را تغییر دهید تا در هنگام تغییر ناگهانی نیازی به تعویض سریع نداشته باشید.
با توجه به این نکات، میتوانید در مسیرهای مختلف عملکرد بهتری داشته باشید و از دوچرخهسواری خود لذت بیشتری ببرید.
بهترین دنده دوچرخه برای سرعت
بهترین دنده دوچرخه برای سرعت و حفظ آن دنده بالا است. در دنده های بالا دوچرخه سوار می تواند سرعت بالاتری را تجربه کند.
آشنایی با قطعات انواع دنده دوچرخه
انواع قطعات دنده شامل خودرو دوچرخه، خودرو رزوه ای، خودرو کشویی و… است که به توضیح هر کدام خواهیم پرداخت.
-
خودرو
خودرو دوچرخه، مجموعهای از چرخدندههایی است که در قسمت انتهایی دوچرخه شما قرار گرفتهاند، روی توپی عقب قرار میگیرند و با یک قفل محکم در جای خود ثابت میشوند. یک خودرو معمولی دوچرخه، میتواند چیزی بین 6 تا 13 چرخدنده داشته باشد، اگرچه اکثر دوچرخه های مدرن از 9، 10 تا 13 استفاده میکنند.
1- خودرو رزوه ای
دوچرخههای دندهای با 6، 7 و 8 دنده در قسمت عقب از خودروهای رزوهای استفاده میکنند. در این خودروها در واقع مغزی خودرو را که شامل هرزگرد و ساچمه می باشد را در قسمت پشتی خودرو تعبیه کردهاند و در انتهای آن یک رزوه وجود دارد که به روی توپی مخصوص رزوهای بسته میشود.
برای باز کردن این نوع خودرو نیاز به ابزار خاص می باشد که در تصویر ذیل از سمت چپ آچار خودرو،خودرو 7 سرعته شیمانو و توپی عقب که دارای رزوه می باشد را ملاحظه می نمایید. برای دانستن اینکه بهترین دنده دوچرخه برای سربالایی چیست بهتر است بهتر با انواع دنده دوچرخه آشنا شوید.
2- خودرو کشویی یا کاستی
در این تیپ خودروها،مغزی برروی توپی چرخ عقب قرار گرفته و خودرو بصورت کشویی با شیارهای مخصوصی که دارد به روی توپی قرارگرفته و با درپوش مخصوص فیکس می شود.در تصویر ذیل نمونه این خودرو و توپی عقب کشویی را مشاهده می فرمایید.
زنجیر
زنجیر دوچرخه یک زنجیر چرخشی-غلتکی است که نیرو را از پدالها به چرخ عقب دوچرخه منتقل میکند و در نتیجه آن را به حرکت درمیآورد. بیشتر انواع زنجیر دوچرخه از کربن ساده یا فولاد آلیاژی ساخته شدهاند، اما برخی از آنها برای جلوگیری از زنگزدگی یا صرفاً برای دلایل زیباییشناسی، روکشی نیکلی دارند. زنجیر دوچرخه نقش مهمی در انتقال نیرو و حرکت دوچرخه دارد و تنظیم صحیح آن برای بهینهسازی عملکرد دوچرخه اهمیت دارد.
طبق قامه دوچرخه: قلب تپندهی حرکت
طبق قامه دوچرخه، که به آن چرخ دندهی جلو نیز گفته میشود، یکی از مهمترین اجزای دوچرخه است که تعیینکنندهی قدرت و سرعت حرکت است. این قطعه که به صورت مجموعهای از دندانهها در اطراف یک محور میچرخد، نیروی پدالزنی را به زنجیر و در نهایت به چرخهای دوچرخه منتقل میکند.
انواع طبق قامه دوچرخه
- طبق قامه تک سرعته: این نوع، معمولاً در دوچرخههای شهری معمولی یا دوچرخه کودکان دیده میشود و تنها یک دندانه دارد. سادگی و نگهداری آسان از مزایای آن است.البته در طراحی های جدید برای دوچرخه های رده بالا از مکانیزم 1 به 12 استفاده می شود که یک دنده یا طبق تک سرعته در جلو و خودرویی با 12 چرخ دنده استفاده شده که مزایای فراوانی برای حرکت در مسیرهای شیب دار و کوهستانی دارد.
قامه تک سرعته حرفه ای
قامه تک سرعته معمولی
2. طبق قامه دو سرعته: دارای دو چرخ دنده با اندازههای مختلف است که امکان تغییر سرعت را فراهم میآورد.این نوع در صورت داشتن چرخ دنده های کوچک برای دوچرخههای کوهستانی و در صورت داشتن چرخ دنده های بزرگتر برای دوچرخه های جادهای مناسب می باشند.در ذیل تصویر دو نمونه طبق 2 سرعته را ملاحظه می کنید که طبق بزرگتر در دوچرخه های کورسی و جاده ای که مناسب سرعت هستند و طبق کوچکتر در دوچرخه های کوهستانی که مناسب استقامت و مسیر های شیب دار هسنتد،مورد استفاده قرار می گیرد.
3. طبق قامه سه سرعته: با سه چرخ دنده که برای مسافتهای طولانی و تغییرات شیب مورد استفاده قرار میگیرد. برای دوچرخههای تورینگ و کوهستانی اسپرت ایدهآل است.
نکاتی برای انتخاب طبق قامه
- مواد ساخت: آلومینیوم، فولاد، یا تیتانیوم؟ هر کدام وزن و دوام متفاوتی دارند.
- تعداد دندانهها: بیشتر دندانهها به معنای قدرت بیشتر در شیبهای تند است.
- سازگاری با زنجیر: اطمینان حاصل کنید که طبق قامه با زنجیر دوچرخه شما سازگار است.
نتیجهگیری
انتخاب دنده مناسب برای شرایط مختلف مسیر، یکی از مهارتهای کلیدی در دوچرخهسواری است. با تنظیم دقیق دندهها، میتوانید از سواری خود در هر نوع مسیری لذت ببرید و بهرهوری حرکت خود را به حداکثر برسانید. بهترین دنده دوچرخه برای سربالایی دنده سبک و یک است. بهتر است در سربالایی از دنده های سبک تر و با عدد کمتر استفاده کنید. هنگام سرازیری و پایین آمدن از تپه از دنده های سنگین استفاده کنید و عدد دنده را افزایش دهید. در ادامه با انواع دنده دوچرخه بیشتر آشنا می شوید و اینکه در هر مسیر بهتر است از چه دنده ای استفاده کنید.
درج دیدگاه